Cédrový olej

- pre vaše zdravie

Obľúbený liečebný prostriedok tradičnej ruskej medicíny tiež známy pod názvom „liek na 100 chorôb“.

O cédrovom oleji

Už od nepamäti bol cédrový olej získavaný z orieškov cédru na Urale a Sibíri. Dávni predkovia si boli vedomí jeho unikátnych vlastností a používali cédrový olej hojne už v tej dobe v kuchyni aj na liečenie.Cédrový olej je svojou orieškovou príchuťou vynikajúci, krásne vonia a farbu má svetlo žltú až zlatú alebo tiež jantárovú.

Olej cédrových semien alebo "orieškov" je unikátny výživný prírodný produkt so širokospektrálnym pôsobením na celkové posilnenie organizmu, ku ktorému v prírode neexistuje analogon a ktorého syntéza nie je možná.

Cédrový olej bol na Východe vždy považovaný za pochutinu aj dnes si zachováva určitý predstih pred najlepšími druhmi provensálskeho oleja, získavaného z olív. Je ľahko stráviteľný, má vynikajúce liečivé a výživné(nutrične) vlastnosti a je veľmi bohatý na vitamíny a minerály. Cédrovým olejom je možné nahradiť akýkoľvek rastlinný olej (rakytníkový, repkový, kokosový, provensálsky, mandľový atď) vo všetkých prípadoch terapeutického použitia, samotný cédrový olej sa však ničím iným plnenahradiť nedá. "Olej z cédra svrab z tela vyženie, rôzne vredy zahoja aj vši odstráni", píše vo svojom súpise ruských bylinkárov VM Florinský.

Kalorickou hodnotou cédrový olej predčí živočíšne tuky a svojou stráviteľnosťou aj slepačie vajcia. Obsah vitamínu E je v cédrovom oleji päťkrát vyššia ako v olivovom oleji a trikrát vyšší ako v oleji kokosovom. Ako antioxidant vitamín E dodáva oleji antioxidačné vlastnosti, čo vedie k zníženiu možnosti vzniku vysokej hladiny cholesterolu v krvi a aterosklerotických plakov v cievach. Okrem iného, čím vyšší je obsah tohto vitamínu, tým odolnejší je olej proti zhorknutie. Cédrový olej je vo svojej podstate koncentrátom vitamínu F, ktorého sa v oleji nachádza trikrát viac než u lekárenských preparátov vyrobených na báze rybieho tuku. Vitamín F predstavujú pre organizmus nevyhnutné mastné kyseliny, v tomto prípade nasýtené mastné kyseliny (kyselina palmitinová, s obsahom 4,1% zcelkového množstva mastných kyselín; kyselina stearínová, do 3,2%) a nenasýtené mastné kyseliny (oleinová, do 35, 8%; hadoleinová, do 1,04%; linolová, linolénová).

Použitie cédrového oleja je prospešné u chorých s kožnými problémami, u ľudí so zvýšenou krehkosťou vlasov a nechtov aj u osôb trpiacich alopéciou (plešatosť), rovnako ako u osôb zamestnaných a žijúcich v zlých klimatických a ekologických podmienkach, respektíve u osôb s nadlimitné psychoemocionálnou záťažou. Pre optimálny vývoj rastúceho organizmu sa odporúča používať cédrový olej pri výžive detí. Odborníci považujú za dôležitú vlastnosť cédrového oleja to,že je schopný ovplyvniť odbúravanie solí ťažkých kovov a ich vylučovanie z organizmu.

Ako prirodzený produkt nemá cédrový olej žiadne nežiaduce účinky v potravinárskom, aj farmaceutickom využitií, a je využiteľný vo všetkých základných výrobkoch parfumokozmetického priemyslu (parfémy, voňavky, kolínske vody, krémy, šampóny, pleťové masky a i.). V praxi sa využívajú rôzne výťažky a koncentráty z cédrového oleja pre potreby farmaceutického priemyslu. Na tieto účely sa javia regióny Sibíru ako jediné na svete, ktorých cédrové porasty majú vysokú kvalitu zloženia i kvalitu produkcie v porovnaní s cédrami rastúcimi v iných lokalitách.